Det är ingen direkt nyhet att de flesta bilförarna kör för snabbt på vägarna som lägger intill Sveriges skolor. Trots vägskyltar och väghinder så fartdårarna ett fortsatt bekymmer för Sveriges kommuner. Ett annat problem som inte nämns lika ofta undermålig belysning som är en vanlig bakomliggande orsak vid trafikolyckor nära skolorna. På vintern är det mörkt och en förare kan därför ha svårt att upptäcka faran i tid trots att bilen färdas i en låg hastighet. Men det är inte bara vägbelysningen som jag anser är underkänd utan också billyktorna på de senaste bilmodellerna tycker jag lyser avsevärt dåligt. Bilmärken som Subaru är okända för de dåliga belysningen trots att modellerna är tillverkade under 2017, varför det är så förbli en gåta. Att genom en ny lagstadga kräva att biltillverkarna utrustas fordon med bra belysning bör vara en självklart.

LED konvertering på gamla och nya bilar

Ett enkel lösning på problemet vore att kräva att bilar med undermålig belysning bör uppgraderas genom konvertering till lysdioder. En led konvertering är relativ enkel att genomföra och behöver inte vara påkostad för att ge god effekt. Min fråga till biltillverkarna är varför dessa splitternya bilar inte använder kraftfulla lysdioder som standard? Om någon läsare vet svaret på denna frågan så får ni gärna kontakta mig och förklara den bakomliggande orsaken. Led konvertering ökar körsäkerheten så att man betydligt snabbare kan uppfatta faran på vägen, vare sig det är ett barn eller rådjur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *